Dagboek op “vizslas.nl”

 
 

december 2018;

Fess is loops geworden en zal gedekt gaan worden door Sepp vom Paradies.


november 2018;

Dasje heeft meegedaan aan de jeugdveldwedstrijd in Tilburg van de SUN. Ze heeft hier niet laten zien wat ze kan en heeft ook geen kwalificatie behaald. Maar we weten wat ze kan want in de praktijk is het een tophondje waar we heerlijk van genieten als ze aan het werk is.


oktober 2018;

We hebben de jaarlijkse kennelwandeling gehad in Leende. Het was een heerlijke dag en het is super leuk om de honden terug te zien.


september 2018;

Happy is gedekt door Sepp vom Paradies. De gebeurtenissen hierom kunt u lezen in Dagboek Happy - Sepp.


augustus 2018;

Dasje heeft meegedaan aan de SJP proeven in Valkenswaard, Heukelom en Vessem. Ze heeft 2x een B diploma behaald met resp. 70 en 72 punten en een C diploma met 44 punten. Ze heeft heel mooi werk laten zien en ben heel blij dat ik met haar mag werken. In Oisterwijk hebben we een onofficiële proef gelopen en daar werd ze 1e in haar klasse met een mooie B diploma van 74 punten.


We hebben Dasje’s DNA laten nakijken op Familiaire Nephropatie (FN) (nierfalen), prcd Progressieve Retinale Atrofie (PRA) (leidt tot blindheid), Sensorische Neuropatie (AMS) (ongevoeligheid voor pijn in de poten op jonge leeftijd) en Adult Onset Neuropathy (AON) (progressieve zwakte die begint in de achterpoten op latere leeftijd).

Ze is vrij van deze aandoeningen. Hier zijn we natuurlijk heel erg blij mee.


Begin volgend jaar hopen we een nestje van haar te krijgen.


mei 2018;

We zijn met Kerubi en Dasje naar de jachthondenshow geweest. Kerubi mocht voor de eerste keer uitkomen in de jeugdklasse en werd 1e Uitmundent. Dasje mocht voor de eerste keer uitkomen in de gebruikshonden klasse. Maar ze ziet er natuurlijk heel anders uit dan de standaard Cocker Spaniel dus ze kwam niet hoger dan een Goed.


De echo heeft uitgewezen dat Duci drachtig is. Je kunt alle gebeurtenissen rondom de dracht, bevalling en pups gaan volgen op Dagboek 2 Duci X Kay 2.


april 2018;

Duci is gedekt door Wenters Devai Alkony.


maart 2018;

Vandaag de nestwandeling gehad van Duci en Fess. Geweldig om de hondjes terug te zien.


januari 2018;

We hebben met Dasje deelgenomen aan een CACT wedstrijd. Hier was ze duidelijk nog te jong voor en ze heeft veel last van haar staart. Weer een hele ervaring opgedaan en zullen zeker vaker gaan inschrijven om veldwedstrijden met haar.


De overleg met de DA besloten dat het toch beter voor Dasje is dat haar staart verwijderd wordt. Ik vind het heel jammer maar ze heeft er zoveel pijn aan dat dit toch echt de beste oplossing is. De operatie is goed gegaan en nu op naar herstel. Ze heeft er helemaal geen last van.


november 2017;

We hebben met Dasje haar eerste veldwedstrijd in de Jeugd gelopen. In de eerste loop deed ze het geweldig, Wat was ik trots. In de tweede loop was het genoeg geweest voor haar. Ze ging niet meer bij me weg. Ik was zeer tevreden over haar. Heb weer heel veel geleerd en we gaan dit zeker vaker doen.


september 2017;

We hebben met Dasje deelgenomen aan de certificatendag van SUN. Dit was een super gezellige dag waar we weer veel geleerd hebben. Dasje mocht haar africhtcertificaat behalen. Volgende keer doen we weer mee.


juli 2017;

De echo heeft uitgewezen dat Fess drachtig is.


juni 2017;

Fess is 16 en 17 juni gedekt. De pups zullen half augustus geboren worden als alles goed gegaan is. Half juli wordt er een echo gemaakt en dan weten we meer.


Alles over de pups van Duci lees je in Dagboek Duci X Kay.

Fess is loops geworden en zal gedekt worden.


januari 2017;

We hebben Elven en Esbly bij hun nieuwe baasjes opgezocht en ze hebben het daar heel goed naar hun zin. We zijn blij dat ze zo goed terecht zijn gekomen.

Met Duci ben ik een aantal keer meegegaan met de praktijk jacht. Geweldig om te zien wat voor passie er dan naar boven komt bij je hond. Dit is totaal iets anders dan de jachttrainingen die ik gevolgd heb. In het begin zag je een een getrainde hond en na een paar keer zie je steeds meer de passie komen en wordt ze brutaler.

De verwachting is dat Duci rond maart gedekt gaat worden door Jarvik. Hiervoor hebben we de goedkeuring van de Nederlandse Vizsla Vereniging gekregen. Je kunt vrijblijvend op de wachtlijst komen voor deze combinatie indien je actief jachttraining wil gaan volgen.


december 2016;

Voor Esbly hebben we ook een heel goed huis gevonden waar ze haar oude dag mag gaan doorbrengen. Ze wordt daar heerlijk verwend en krijgt alle aandacht voor zichzelf.


oktober 2016;

We hebben heerlijks gewandeld in Leende met een aantal nakomelingen. Het was een super gezellige dag. Altijd leuk om de honden zo weer eens te zien en even bij te kletsen met de baasjes.

We hebben voor Elven een heel fijn adres gevonden waar ze haar oude dag mag gaan doorbrengen en ze krijgt daar alle aandacht die ze verdient. Samen met Noa en haar baasjes heeft ze het heel gezellig. Het was wel even heel erg moeilijk om deze stap te zetten. Maar soms moet je niet altijd alleen naar je hart luisteren maar ook je gezond verstand laten gelden. Met 6 honden in huis en de trainingen van Duci, Fess en Happy en de mogelijkheid hebben om met Duci in de praktijk wekelijks mee op jacht te mogen, kan ik niet alle honden meer de aandacht geven die zij verdienen. Ook zullen er in 2017 weer 2 nieuwe pups ons komen vergezellen. We blijven Elven zeker nog zien en als we onze wandelingen organiseren zullen haar nieuwe baasjes proberen om erbij te zijn.  Zo gaan we voor Esbly ook nog een goed huis zoeken.


september 2016;

De nestwandeling van het H en I nest is geweest. We hebben gezellig samen over de hei gewandeld. Van de 19 pups waren er 14 dus dat was een geweldig gezicht. Heel fijn om ze weer terug te zien en te horen hoe het met ze gaat. Na een lekkere wandeling zijn we bij ons nog wat gaan drinken en konden de honden daar lekker verder spelen met elkaar.

In oktober hebben we weer een wandeling maar dan met de volwassen honden.


We hebben meegedaan aan de tentoonstelling van de vizsla vereniging.

Happy kreeg een Belovend, Elven, Duci en Ayla een Uitmuntend.

Ook waren Wende (zusje van Happy), Luna, Loeka en Fay (dochters van Elven) en Ify (dochter van Esbly) aanwezig. Wende behaalde een Belovend, Luna en Loeka een Veel Belovend en Ify en Fay een Uitmuntend.

Met de fokkerijklas en nakomelingenklas werden we 2e en 3e.

Allemaal hebben ze een mooi keurrapport verkregen waar we trots op mogen zijn.


Augustus 2016;

Duci heeft een aantal wedstrijden gelopen. Ook dit jaar zat er voor ons geen A in, wel is ze zeer stabiel in de C/B onderdelen. Hier behaalde ze 74, 75, 75 en 78 punten van de 80. We gaan weer vrolijk verder met trainen en hopen dat het volgend jaar mag gaan lukken. We hebben nog 2x een MAP wedstrijd in het vooruitzicht en misschien nog een apporteerwedstrijd op de duiventrek.

Britt gaat in september een proef lopen met Fess, ben heel benieuwd hoe dat mag verlopen.


Esbly is intussen gedekt en blijkt drachtig te zijn. Half september worden de pups verwacht. Er wordt een dagboek bijgehouden zodat u alles rond de dracht, geboorte en pups kunt gaan volgen.


Juli 2016;

Duci heeft deelgenomen aan de apporteerwedstrijd op de duiventrek. Super gave ervaring opgedaan en ook weer een hele leuke tak om aan deel te nemen. We miste hier de praktijkervaring dus geen certificaat behaald maar wel weer heel wat stof tot nadenken. Ik ben op zoek gegaan waar we deze ervaring in de praktijk kunnen opdoen. Ik heb het geluk gehad dat iemand mij deze mogelijkheid biedt. Super blij ben ik hiermee. Intussen ben ik met Duci 2x mee op jacht geweest op de duiven. We moeten nog veel leren maar we hebben alweer dingen bijgeleerd. Het is zo veelzijdig en het is super leuk om zo met je hond bezig te zijn. We genieten er met volle teugen van.


Happy is begonnen met puppyjachttraining samen met mijn jongste dochter Joy. Super leuk om te zien hoe die twee bezig zijn. Een heel wijs hondje die veel met haar neus bezig is. Dit belooft wat. Zelf ben ik ook met Happy op training gegaan op een andere plaats. Met Duci train ik twee keer per week op verschillende plaatsen voor de A en MAP. Ik hoop dat het dit jaar nog lukken tijdens de wedstrijden maar heb er nog niet de volle vertrouwen in. Sinds korte tijd zie ik wel vooruitgang in ons probleem maar we zijn er nog niet. We gaan het gewoon proberen en we zien wel waar het schip strand, niet geschoten is altijd mis.


Esbly is gedekt door Barco, half augustus laten we de echo maken en weten we of ze drachtig is.


Juni 2016;

We hebben mogen deelnemen aan de OWT finale. Duci liep me deze dag lekker in de steek qua werk. Jammer dat dat nu net op deze dag een off-day voor haar moest zijn. Volgend jaar gaan we gewoon weer meedoen aan de OWT maar dan de open-klasse. Weer een stuk moeilijker maar we gaan ervoor.


mei 2016;

Hoe trots kun je zijn. Gyöztes Büszkeségünk, Rézsa nakomeling van Esbly heeft haar Jacht Basis Test certificaat behaald. Ze heeft alle onderdelen met Goed afgerond, het hoogste wat je kunt halen en haar exterieur werd met Uitmuntend bekroond.


Duci heeft meegedaan aan de OWT in Klundert. De eerste proef was een dubbele markeer. Rechts werd er geschoten op zo’n 70 meter. Wij stonden op het gras en de werper stond aan de bosrand en gooide de dummy op het gras. Als Duci de dummy heeft wordt er op de terugweg links geschoten en er wordt een dummy achter een heuvel gegooid. Duci markeert netjes en geeft de dummy netjes af, gaat weer naast me zitten en ikzelf maak de fout om dit allemaal te snel te willen doen. Hierdoor gaat de tweede dummy niet netjes en moet ik even ingrijpen. Maar toch met één commando komt ze met de dummy netjes voor me.

De tweede proef is een dubbele verloren zoek. We staan op een Y-splitsing. Recht voor ons op zo’n 40 meter staat de werper. Als eerste moet Duci blind het linker pad ingestuurd worden om die dummy te halen, deze loopt ze eerst voorbij maar krijgt al snel in de gaten dat ze terug moet en krijgt direct lucht en komt netjes met de dummy terug. Als ze naast me zit schiet de werper in het bos rechts van ons. Duci gaat via de werper rechts het bos in en ik denk dat zij direct op de dummy komt. Echter was dit niet zo en Duci wil het bos links ingaan. Ik stop haar en laat haar weer terug in het rechter bos zoeken. Toch denkt ze het linker bos te moeten hebben maar ook nu gebruik ik mijn zitfluit en stuur haar weer het rechter bos in. Nu gebruik ik mijn territoriumfluit als ik verwacht dat ze in de buurt van de dummy is (ik wist immers niet waar de dummy’s lagen) en ze pikt de dummy netjes op en geeft hem netjes af. Ik was super trots op haar dat ze toch zo gehoorzaam bleef en tot 2x toe toch terug het rechter bos in ging terwijl zij iets anders in haar hoofd had. Hier was is super blij om en dat gaf me een boost.

De derde proef was een drijfjacht. Wij stonden op het weiland en de drijvers liepen achter de sloot. We moesten eerst vanaf het begin van het weiland met twee honden langs de keurmeester los volgen tot aan de inzetplaats. De andere hond en voorjager staan links en wij rechts van de keurmeester. De drijvers gaan lopen en gooien eerst links bij een paal op het weiland een dummy, daarna weer een schot en deze dummy wordt over de sloot (waar de drijvers lopen) aan de andere kant van het pad losgelaten, deze zie je niet echt vallen. Hetzelfde doen ze ook aan de rechterkant. De andere hond mag eerst de dummy bij de paal links op gaan halen. Duci blijft netjes rustig los naast me zitten. Als de hond terug is mag Duci rechts bij de paal de dummy gaan ophalen. Ze gaat in één streep op de paal af en ik denk “kat in het bakkie”. Maar mevrouw dacht ook even verder te willen kijken. Ik stop haar en stuur haar terug naar de paal, dit doet ze. Maar toch vindt ze het te makkelijk denk en wil verder zoeken. Ik zeg “apport” en ze denkt ok dan pak ik hem wel. De andere hond mag de dummy over de sloot links op het pad ophalen. Daarna mag Duci hetzelfde aan de rechterkant doen. Als ze bij de paal is geef ik het commando vooruit zodat ze weet dat ze verder moet zijn. Ze gaat netjes de sloot over, door de brandnetels, kijkt me nog even aan en ik zeg “zoek apport”. Ik zie haar niet door de brandnetels maar ze komt heel snel weer terug met het apport. Weer was ik heel trots hoe ze het gedaan had al waren er zeker verbeterpunten. Maar weer alles binnen en dat was ons motto.

Als vierde proef was waterwerk. We staan voor een brede sloot met veel rietbegroeiing, er wordt een dummy met een zinger winger aan de overkant in het hoge gras zo’n 30 meter vanuit de waterkant. Ze gaat zoals Duci altijd doet heel rustig het waren in en ze gaat aan de overkant netjes rechtdoor het grasland op. Net voor de dummy (in mijn ogen) vliegt ze naar links en wijkt ver uit. Ik laat haar zitten en stuur haar naar rechts, dit doet ze netjes maar schiet weer te ver door naar rechts. Ze gaat ook nog even bij de werper kijken die aan de waterkant zit en dan krijg ik haar toch weer op de plek waar de dummy ergens moet liggen. Ik gebruik mijn territoriumfluit en ze komt gelukkig met de dummy terug. Als ze deze netjes heeft afgegeven en weer naast me zit wordt er geschoten en de werper gooit een dummy in het water. Dit ziet Duci niet vanwege het riet, ze moet dit op het gehoor doen. Ik zeg apport, ze gaat rustig het water in maar ze wil over zwemmen. Ik geef de zit fluit, ze draait zit netjes in het water naar me toe, ik geef links aan en ze zwemt naar links naar de dummy toe. Wat was ik trots op haar zeg. Dit was onze eerste keer dat we op het water gedirigeerd hadden. Ik had een flinke smile op mijn gezicht toen ik haar weer zag met de dummy.

De vijfde proef was een walk-up met twee honden en met twee zinger wingers worden de dummy’s geschoten. De andere hond staat links en wij staan rechts. We doen de walk-up, horen een schot, de honden gaan netjes zitten, maar de zinger winger hapert. Ze kijken deze na en beginnen even opnieuw. Opnieuw weer de walk-up, de honden volgen weer netjes en bij het schot gaan ze ook weer netjes zitten. Weer hapert de zinger winger. Nu komt een helper voorstellen dat wij even terug naar de wachtkamer magen omdat de spanning bij de honden nu wel heel hoog gaat worden en we stonden al even in de volle hitte. De keurmeester was het ermee eens. Er gingen twee koppels voor ons en we gingen weer met volle moed verder. De walk-up, schot, zitten en de voorste zinger winger schiet de dummy van links naar rechts en de linker hond mag deze ophalen. Duci blijft netjes zitten. We gaan verder met de walk-up. De mede voorjaagster weet dat haar hond zal gaan inspringen en ze kon het certificaat toch al niet meer halen deze dag dus ze besloot haar hond aan te lijnen. Er volgt weer een schot, zitten en de dummy wordt van rechts naar links afgeschoten. De andere hond had inderdaad al op de dummy afgegaan dus ik was heel blij dat hij aan de riem zat. Duci haalde deze dummy netjes op.

Ik was helemaal gelukkig, we hebben alle dummy’s binnen gehaald deze dag dus dat betekende dat we het certificaat OWT-novice binnen hadden. Ikzelf vond dat Duci veel slordigheid foutjes gemaakt had maar ze werd toch derde van de vijf die een certificaat in de novice klasse behaald hadden. Dit betekend dus ook dat we een uitnodiging gaan krijgen voor de finale in Hengelo op 25 juni.

Ik zie dat ik mijn oude Duci weer terug begin te krijgen. Er zijn zeker verbeterpunten maar als er die niet meer zouden zijn is er ook geen uitdaging meer. Ik ben super trots wat ik vandaag gezien heb, Duci had er zin in en ik heb genoten van het hondenwerk wat we gezien hebben (ook van de andere).


april 2016;

Ik heb met Duci deelgenomen aan de OWT in Dongen. Helaas kreeg ze van de aspirant keurmeester de mogelijkheid niet om de laatste dummy op te halen omdat ze blokkeerde toen de hond naast haar tot 2x toe naar haar uithaalde. Ik was echt over de flos en heb dit gemeld bij de gedelegeerde. Zij hadden tegen hem een heel ander verhaal gezegd, hoe zielig is dat. Maar als zij daarmee lekker slapen vind ik het best. Eerlijkheid duurt het langst. Ik vond het wel jammer dat de man van desbetreffende hond al naar huis gegaan was anders had hij ook zijn verhaal kunnen doen. Ja dan baal je dat het een jurysport is. We hebben zeker nog dingen waar we aan moeten werken maar ik ben blij met wat ik die dag van Duci gezien heb. Over 2 weken hebben we nog een kans in Klundert om te laten zien wat we kunnen bereiken.


Vandaag meegedaan aan de koppelwedstrijd in De Glind. Een super mooie omgeving en zeer uitdagende proeven. Heel goed georganiseerd en het weer was ook niet verkeerd. Duci is nog steeds niet in haar doen met het werk. Ik word echt op de proef gesteld door haar en hoop dat we dit snel kunnen doorbreken. Toch vonden de keurmeesters het niet echt verkeerd. We hebben maar op 1 proef zeer weinig punten (27) behaald en op de overige 67 / 62 / 62 en 66 punten waar 75 punten te verdienen zijn. Weer een super leuke dag gehad en weer van geleerd. We weten waar we aan te trainen hebben.


maart 2016;

Afgelopen zaterdag heb ik met Duci meegedaan aan een jachthondenproef in Haaften georganiseerd door Piet van Iperen. Een geweldig mooie dag met zeer uitdagende proeven. Duci was net van haar loopsheid af en dan is ze toch altijd weer timide. Maar ondanks dat heeft ze van de 14 apporten er toch maar 3 laten liggen op 2 verschillende proeven. Ik heb er weer veel van geleerd en Duci heeft haar best gedaan. Heerlijk om weer met de wedstrijden te gaan beginnen.


februari 2016;

Er staat een drukke tijd voor de boeg.

Elven en Ayla zijn gedekt.

Bij Elven is er al een echo gemaakt en ze is drachtig, deze pups worden eind maart verwacht. Je kunt de gebeurtenissen hieromtrent volgen in Dagboek Elven - Winston.

Bij Ayla wordt er nog een echo gemaakt als ze 4 weken drachtig is. Deze pups worden dan half april geboren.