Dagboek nest Ayla X Barco op “vizslas.nl”

 
 

5 juni 2016;

Vandaag is de laatste pup van Ayla naar zijn nieuwe baasje vertrokken. Zelf hebben we een teefje gehouden, Irsa Büszkeségünk met als roepnaam Happy. Lekker ondernemend teefje, tikkeltje dominant, gaat graag op onderzoek uit en red zich goed tussen de andere vijf honden hier in huis.

Het is toch altijd weer fijn als je van de mensen terug hoort dat het goed gaat en na een aantal dagen beginnen ze elkaar ook beter te begrijpen.

De mensen weten dat ze me altijd kunnen bellen, appen of mailen als er vragen zijn.

Dit dagboek wordt nu gesloten en de gebeurtenissen van onze kennel kunt u volgen in Dagboek.


27 mei 2016;

De pups hebben afgelopen week hun eerste enting gehad. Ze groeien goed en ze zijn lekker actief.

De pups zijn toegewezen aan de nieuwe eigenaren. Telkens weer is het een heel gepuzzel. Er wordt naar veel dingen gekeken. Hoe is de gezinssamenstelling, hebben ze kinderen en hoe zijn deze tov de pups / honden, welke training willen ze gaan volgen en denk ik dat ze ook blijven volgen, hoe zijn de karakters van de pups, zijn ze ondernemend, willen ze het wild etc. etc.


22 mei 2016;

De pups van Ayla en Barco zijn alweer 6 weken oud. Wat gaat de tijd toch snel. Ze zijn vandaag voor de derde keer ontwormd.

Als we met de pups in de bossen zijn gaan, gaan ze helemaal los. Roze en zwart zijn nog wel eens geneigd om veilig bij de auto te gaan zitten. Maar dan overwinnen ze hun angsten en komen toch weer bij ons. Toen we in de bossen waren kwamen er diverse crossmotoren aan. De pups stonden heel allert en hoog op de benen om het geluid te traceren.  Toen ze op zo’n 30 meter langs kwamen en het geluid heel hard werd waren er een paar pups die richting de auto (deze stond aan de andere kant dan de motoren langs kwamen) rende en een aantal die gewoon op de motoren afliepen, hoe stoer is dat.


18 mei 2016;

Vandaag zijn de pups gechipt. Barco heeft vandaag kennis gemaakt met zijn zoons en dochters. Er zijn intussen diverse nieuwe filmpjes op ons YouTube kanaal gezet. Je kunt hiervan een link vinden in het Welkom scherm aan de linkerkant.


16 mei 2016;

De pups hebben inmiddels hun tweede ontworming gekregen. Ze vinden het heel erg leuk om buiten te spelen met dat mooie weer. Nu er minder grote pups van Elven rondlopen kunnen nu zij de boel goed gaan ontdekken. Alle nieuwe baasjes zijn voor de tweede maal op visite geweest. Vandaag zijn we voor de eerste keer met de pups naar de bossen geweest. Ze hebben dan ook een autorit achter de rug. Ze waren in het begin wat onwennig en bleven liever dicht bij de auto. Wat later durfde ze het toch wel aan om zo’n 20 meter van de auto vandaan te gaan en bij ons te komen spelen. Ze werden steeds vrijer in hun spel. Ik had een kraai voor ze neergelegd. Roze en oranje waren daar het meest fanatiek mee, een aantal andere gingen wel kijken maar waren nog niet echt geïnteresseerd. Maar er was natuurlijk ook heel veel nieuws te ontdekken. Morgen ga ik weer met ze naar de bossen.


06 mei 2016;

De pups lopen steeds meer door de werpkist en zijn op ontdekking uit. Als de grote pups buiten aan het spelen zijn laten we deze pups in de huiskamer rondlopen zodat zij daar de boel kunnen gaan verkennen. Dat vinden ze heel erg leuk. Fess vindt ook deze pups weer helemaal geweldig en al de andere hebben kennis kunnen maken met ze.


28 april 2016;

Wat gaat de tijd snel. De oogjes zijn open en ze waggelen door de werpkist heen. Ze liggen nu in de werpkist in de huiskamer want de pups van Elven liggen nu in de bench in de huiskamer en maken de boel daar onveilig. Nog een weekje en deze pups gaan ook meedoen verwacht ik. Als ik de bovenste schuif niet in de werpkist heb zitten, heet de pup van Elven zonder bandje het in de gaten dat ze erover kan klimmen en gaat dan bij Ayla drinken, Ayla accepteert dit. Het gebeurt ook wel eens als Ayla hier rond loopt dat de pups van Elven dan bij haar gaan drinken, dat vindt ze dan iets te veel van het goede. De andere grote honden mogen nog niet echt bij haar pups komen. Ze accepteert het meer van Duci en Fess dan van Elven en Esbly.


21 april 2016;

De pups groeien als kool en worden steeds actiever in de werpkist. Het is wachten op het moment dat de oogjes open gaan.

Vandaag heb ik de hechtingen bij Ayla verwijderd en het ziet er super netjes uit.

De warmtelamp is nu uit, ze kunnen zich zelf nu beter op temperatuur houden.


17 april 2016;

Ayla en de pups doen het heel goed. Camouflage kwam even niet aan dus heb hem goed geobserveerd. Hij is heel actief, ligt vaak te drinken maar de andere zijn zo’n beren dat ze hem sneller kunnen wegduwen. Vandaag is hij toch weer goed aangekomen. De wond van Ayla ziet er ook heel netjes uit.

De namen van de pups zijn ook doorgegeven aan Raad van Beheer.

reuen;

Ifjú = jonge kerel

Igéret = belofte

Ian


teven;

Icy

Izzy

Iszla

Irsa

Ides


14 april 2016;

Na een slechte start doen de pups het nu super goed en groeien als kool. Ayla heeft ook weinig last van haar keizersnede als ik haar zo zie en haar wond ziet er ook heel netjes uit.


13 april 2016;

Dat waren bewogen dagen. Ik had nog nooit eerder een keizersnede meegemaakt bij mijn honden. Ik ben de hele tijd bij Ayla gebleven.

Bij de 4e pup zag ik al dat de weeën zwakker waren als daarvoor. Ayla laat altijd zo’n 2 uur tussen de pups zitten, dus daar maakte ik me geen zorgen om. Maar toen er na 3 uur nog geen beweging in kwam, ook niet na een wandeling, en ik nog een flinke buik bij Ayla zag, heb ik de dierenarts gebeld. Daar aangekomen en mijn verhaal aangehoord te hebben had ze de voorkeur voor een keizersnede om niet het risico te lopen dat we dadelijk te laat zijn en alle pups in de buik overlijden. Ayla krijgt de narcose toegediend en ik blijf bij haar. Haar buik wordt geschoren en gewassen. Er worden nog 6 pups geboren, 4 teefjes en 2 reutjes. Bij 1 teefje is duidelijk te zien dat de natuur een foutje heeft gemaakt, deze heeft een flinke navelbreuk en we besluiten om haar in te laten slapen. 1 reutje is beduidend kleiner dan de rest maar maakt een goede indruk. Als de dierenarts de pups uit de buik haalt krijgen ze een spuitje om wakker te worden, zet ik de klem op de navelstreng van pup, droog ze en als er reactie is leg ik ze in de couveuse. De keizersnede verloopt voorspoedig. Als Ayla wakker aan het worden is en ze hoort haar pups loopt ze als een “zatlap” haar pups te zoeken. Omdat ze nog totaal geen controle heeft over haar lichaam ga ik op de grond zitten met de bak met pups voor me. Ayla komt naast me liggen en legt haar hoofd bij de pups en wordt nu weer rustig. Ik blijf zo een tijdje zitten om haar wat meer uit haar narcose te laten ontwaken. De 4 pups die thuis geboren waren had ik thuis onder de warmtelamp in een mandje gelegd. Na zo’n 2 uur waren we weer thuis en kon Ayla met al haar pups rustig bijkomen. Ayla krijgt de komende dagen nog pijnstilling en antibiotica.

De dag erna viel direct op dat het aller lichtste reutje heel erg verslechterd was en dat de pups die middels de keizersnede geboren waren flink afgevallen waren. Ik heb contact met de dierenarts opgenomen en de kleinste moest worden bijgevoerd. Ieder uur heb ik hem bij me genomen, hij voelde iedere keer weer koud aan en was niet echt actief. Druppeltje voor druppeltje gaf ik hem zijn melk en legde hem tegen me aan om hem warm te krijgen, dit lukte niet. Ook Ayla legde hem telkens weer uit de groep. Zij weten vaak al veel beter wat er aan de hand is maar wij als mensen menen dan toch dat we iets moeten doen. Na een hele dag mijn best te hebben gedaan voor dit reutje heb ik toch naar Ayla geluisterd en heb besloten om de nacht in te gaan zonder hem te voeren. De overige pups heb ik deze dag heel nauw in de gaten gehouden hoe zij zich gedragen en hoe hun eetgedrag is. Nou daar is niets op aan te merken, super fanatiek, veel drinken en Ayla verzorgt ze heel goed. Hier maak ik me geen zorgen over.

Vanmorgen bleek dat het reutje het toch niet gered heeft. Heel jammer maar dat is de natuur. Ik ben blij dat het met Ayla en haar 8 pups super goed gaat en dat ik na het wegen constateerde dat de pups nu wel heel goed aangekomen zijn. We zijn weer een hele ervaring rijker en gaan nu lekker genieten van de pups zonder zorgen.


10-11 april 2016;

Ayla is heel onrustig, weet niet hoe ze moet gaan liggen en hijgt flink. Ze heeft nog geen persweeën.


20:06 uur reutje 1 is geboren, weegt 342 gram en krijgt het bandje blauwe streep

21:54 uur teefje 1 is geboren, weegt 406 gram en krijgt het bandje roze bol

23:42 uur teefje 2 is geboren, weegt 436 gram en krijgt het bandje hard roze

2:31 uur reutje 2 is geboren, weegt 394 gram en krijgt het bandje groen


De weeën zwakte af en na overleg met de dierenarts zijn we om half 6 met een keizersnede aan de gang gegaan.

Er werden nog 3 teefjes en 2 reutjes geboren, totaal 5 teven en 4 reuen. Ayla en de pups maken het goed en we gaan nu even van onze rust genieten.


Info en foto’s van Ayla kun je vinden in Ayla, Vörhenyes Vadász Csilla en Ayla .


Progesteron onderzoek bij Vörhenyes Vadász Csilla (Ayla);


datum onderzoek;        uitslag;

03-02-16                       < 0,2         ze weegt nu 20,5 kg

06-02-16                          1,2     

09-02-16                          4,21        

11-02-16                        11,0          gedekt door Wenters Dévai Betli (Barco)

12-02-16                                        2e keer gedekt

08-03-16                                        een aantal vruchtjes gezien op de echo, ze weegt nu 20,9 kg.

vooruitzicht;

10-04-16                                        10 pups geboren, 4 reutjes en 6 teefjes, 1 reu en 1 teef zijn overleden


9 april 2016;

Net bij Ayla haar temperatuur gemeten en deze is 36,5 graden Celsius. Dit zal aangeven dat Ayla binnen zo’n 24 uur aan de gang gaat. Ik hoop dat het tot morgen na 18 uur mag wachten want dit weekend komen de mensen voor de pups van Elven op visite en het zou voor diegene die morgen komen toch heel jammer zijn als zij na lange tijd wachten toch afgebeld worden. Maar de natuur laat zich niet leiden en dan moet ik me daar op gaan richten. We wachten de nacht af en zien dan wat we moeten gaan ondernemen. Spannend hoor.


7 april 2016;

De 8e week is alweer voorbij. Ayla is echt heel zwaar en heeft ook moeite met de lange wandelingen. Daarom heb ik besloten dat zij deze niet meer meedoet om haar niet te overbelasten. Zw weegt nu 27,2 kg en haar buikomtrek is 81 cm. Alles staat klaar en de infomappen voor deze pups liggen klaar. Het aftellen kan beginnen. Zelf denk ik niet dat ze het nog volhoudt tot donderdag, ik denk dat de pups dinsdag geboren zullen worden. Hou de site vanaf zondag goed in de gaten want dan zal ik een update geven.


31 maart 2016;

Week 7 alweer, Ayla weegt nu 25,8 kg en haar buikomtrek is 78 cm. Ze groeit echt zichtbaar. De werpkist is neergezet voor haar. Met Ayla gaat alles goed en er zijn geen bijzonderheden te melden. We zijn heel benieuwd naar haar pups.


24 maart 2016;

Ayla is ook alweer 6 weken drachtig. Haar buik groeit nu zichtbaar, ze weegt nu 23,2 kg en haar buikomtrek is 71 cm. Tijdens de wandelingen gaat ze niet meer zo hard over de velden.

Doordat Elven zo’n groot nest heeft gekregen en er mensen ergens anders een pup kunnen krijgen, is er op de wachtlijst voor Ayla nog plaats voor mensen die geïnteresseerd zijn in een reu.

Hiervoor zoek ik mensen die jachttraining willen gaan volgen. Vaak hebben mensen een verkeerd beeld bij deze training en denken ze dat ze moeten gaan jagen maar dat zijn twee totaal verschillende dingen. Graag informeer in de mensen hierover.

Moeder heeft geen werkkwalificaties maar dat wil niet zeggen dat er geen passie in zit. Dat zij geen kwalificaties heeft ligt aan mij. Ik kende destijds de jachttraining ook nog niet, door Ayla ben ik hiermee in aanraking gekomen. Ik heb met haar eerst gewone gehoorzaamheidstraining gedaan maar zag dat ze daar helemaal niets om gaf. Ze deed alles heel netjes maar zo van “omdat het moet”. Op de hondenschool waar ik toen les had, gaven ze ook jachttraining en dat ben ik toen met Ayla gaan doen. Omdat ik Ayla al wat andere dingen had aangeleerd of net niet was dit best onhandig en door persoonlijke omstandigheden ben ik toen met haar niet verder gegaan. Wel merkte ik dat ik deze tak van sport met mijn hond ontzettend leuk vond en wilde hiermee doorgaan. Maar dan wel met een nieuwe pup welke ik van Ayla aanhield. Enkele nakomelingen van Ayla hebben een KJV-B diploma behaald en één een veldwerkkwalificatie.

De vader, Barco, heeft diverse werkkwalificaties. Hij heeft KJV-B, MAP-B en OWT-novice behaald.

Dus ben je geïnteresseerd in een reutje uit dit nest en wil je jachttraining gaan volgen, neem dan contact op.


15 maart 2016;

Bij Ayla begin je ook al een klein buikje te zien. Ze weegt nu 21,2 kg en haar buikomtrek is 59 cm.


8 maart 2016

Vandaag is de echo gemaakt bij Ayla. Er zijn een aantal vruchtjes gezien bij haar. Ben heel benieuwd en nieuwsgierig naar haar pups. Zelf houden we een teefje uit dit nest.